Село Жеравна

Село Жеравна се намира в малка котловина в източната част на Стара планина на 630 метра надморска височина. Селото има 330 къщи и около 500 жители. Климатът е планински - с мека зима и прохладно лято. Минималните температури през януари падат до -10°С, а максималните през юли са около 32°С. През 1958 г. със закон Жеравна е обявена за архитектурен резерват и днес е световно известна туристическа дестинация, която се посещава от над 20 хил туристи всяка година.

Селото е било в разцвета си по време на Възраждането,като до Освобождението населението достига 4000 души. Основен поминък е бил овчарство, но покрай него са появили и множество занаятчии - обущари, абаджии, кожухари, чехлари, златарите, както и дърводелци, ковачи, месари, фурнаджии, бръснари, кафеджии и др. По цялата дължина на главната улица са били изградени къщи, чийто първи етаж е изпълнявал ролята на дюкяни и работилници.

Селото е известно още с многобройните си чешми, коя от коя по-красива с причудливи чучури. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка) още от незапомнени времена.

Жеравна е едно от чудесата на българския-майстор строител, като голяма част от къщите представляват завършен архитектурен образ с неповторима художествена форма. Като цяло е запазен автентичния възрожденски облик – тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени. Някои от къщите са на повече от 300 години. Всяка една от тях е неповторим паметник на културата. Изградени са от дъбови дъски и са с широки веранди и дълбоките до 2 метра стрехи.
Освен търговски център, Жеравна е била и културно средище за региона. Хилендарският манастир е имал свой метох в селото, който е запазен и до днес. Смята се, че именно тук е направен преписа на "История Славянобългарская".
Жеравна предлага добри възможности за почивка и туризъм - последните години частни стопани реставрират стари къщи и ги превръщат в удобни места за настаняване, запазвайки възрожденския стил и арихетектура. Забележителностите в селото са:

- Църква Св. Никола (1834 г.)
- Kъща музей "Сава Филаретов" - Експозиция "История на Жеравна"
- Къща музей "Руси чорбаджи" - Експозиция "Бит и култура на Жеравна през Възраждането"
- Къща музей "Йордан Йовков"

Освен с културното наследство, региона привлича туристите и с приятните климатични условия за почивка и възможностите за активен туризъм. Една атракция, която привлича доста интерес е възможността за конна езда.